Maddenin sıcaklığı arttırıldığında, moleküllerin hızları artar. Hızdaki artış sayesinde, kabın kenarlarına daha hızlı çarpışmalar olur. Bu da basıncı arttırır. Yani gazın sıcaklığı arttığında basıncı artar. Basınç sabit tutulursa, sıcaklık artarken hacim artar.
Bir maddeye ısı enerjisi verildiğinde sıcaklığı artar. Isı enerjisi vermek demek cismi ısıtmak demektir. Isı enerjisi almak ise cismi soğutmak demektir. Bir cismi ısıtmanın veya soğutmanın yolu onu daha sıcak veya soğuk bir cisimle yada ortamla temas ettirmektir. Bu durumda soğuk olan cisim ısınır yani ısı enerjisi almış olur. Cisme ne kadar ısı verdiğimizi ölçebiliriz.
Örneğin cezvedeki suyu ısıtmak istediğinizde, suyu ocağa koyarsınız. Ocağın sıcaklığı çok yüksektir. Yani molekülleri çok hızlı titreşir. Suyun sıcaklığı daha düşüktür. Dolayısıyla molekülleri daha yavaştır. Ocakla su temas ettiğinde ocağın hızlı molekülleri, suyun yavaş molekülleriyle çarpışır. Bu çarpışmada yavaş olan moleküller hızlanır, hızlı olanlar yavaşlar. Yani sıcak olan biraz soğur, soğuk olan biraz ısınır ve ortada bir yerde buluşurlar.
Sıcaklıkları farklı iki cisim yalnız birbiriyle temas ederse, ikisininde sıcaklıkları eşit oluncaya kadar sıcaklıkları değişmeye devam eder. Sıcaklıkları eşit olunca değişim durur. Ve aradaki bu eşit sıcaklıkta kalırlar.
Bir cisme verdiğimiz ısı enerjisini kalori birimi ile ifade ederiz.sıcaklığı ile genelde santigrad birimi ile ifade ederiz. O halde "bir cismin sıcaklığını arttırmak için vermemiz gereken ısı miktarını nasıl hesaplarız?"
Q=mxcxDt
Verilen ısı = özısı x kütle x (tson - tilk)