mine** Admine
Mesaj Sayısı : 145 Yaş : 30 Nerden : CênnêT... Okuduğunuz Okul ? : Validebağ Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Mezun Olduğunuz Okul ? : Yeşilyuva İ.Ö.O Kayıt tarihi : 22/04/08
| Konu: Fizik (Isı ve Sıcaklık) Cuma Ağus. 29, 2008 3:58 pm | |
| . Bir maddenin molekülleri sürekli titreşim halindedir. Bu titreşimden dolayı moleküllerin kinetik enerjisi vardır. Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir. Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.Katı bir maddenin molekülleri sürekli titreşim hareketi yapar. Sıcaklık artarsa moleküllerin hızları artar.Q: verilen veya alınan ısı enerjisi miktarım: kütlec:özısıΔt: sıcaklık farkı Q=m.c.ΔtKatı maddede moleküller birbirinden bağımsız hareket edecek kadar enerjik değildir. Sıvı maddenin molekülleri birbirine bağlı değildir. Katıya nazaran moleküller daha enerjiktir. Moleküller açık hava basıncını geçip havaya karışamaz. Gaz moleküleri kapalı kabın içinde serbestçe hareket edebilir. Moleküller çekim gücünü yenebilecek kadar enerjiktir. Sıcaklık ölçmek için termometre kullanılır. Termometre içinde sıvı olan ince cam bir borudur. Sıvıların genleşmesi ilkesine göre çalışır. Bir maddeye ısı enerjisi verdiğimizde sıcaklığı artar. Sıcaklık artışı maddenin cinsine, kütlesine, ve verilen ısı miktarına bağlıdır.
5 kg aliminyumun sıcaklığı -10 C tır. Sıcaklığını 90 C a çıkarmak için kaç cal ısı enerjisi verilmelidir? (aliminyumun özısısı : c=0,2 cal/gC ) 200 g kütleli ve sıcaklığı 70 C olan sudan 10 kcal ısı enerjisi alınırsa, son sıcaklığı kaç C olur? (suyun özısısı 1 cal/gC)
İki madde birbiri ile temas halinde olursa sıcak olan maddeden soğuk olan maddeye ısı enerjisi gönderilir.
Maddelerin sıcaklıkları eşit ise ısı transferi olmaz.Bir maddenin sıcaklığını 1 C arttırmak için gereken ısı enerjisi.
C=m.c
Isı sığası büyük olan maddeyi ısıtmak veya soğutmak zordur.Sunu İcin Tıklayınız. | |
|