Ağırlık: Bir gezegenin bir cisme uyguladığı çekim kuvvetine cismin o gezegendeki ağırlığı denir. Örneğin bir cismi Jupiter gezegenine götürsek, Jupiter cismi Dünya'dan daha büyük bir kuvvetle kendine çekecektir. Yani o cismi jupiterde kaldırmak istesek daha çok kuvvet uygularız. Bu demektir ki, cismin Jupiter'deki ağırlığı Dünya'dakinden büyüktür.
Her gezegenin birim kütleye uyguladığı yerçekimi kuvvetine o gezegenin yerçekimi alan şiddeti (veya yerçekimi ivmesi) denir. Yani yerçekimi ivmesi, 1 kg lık kütlenin o gezegendeki ağırlığıdır.
Örneğin Dünya'nın yerçekimi ivmesi 9.8 N/kg dır. Demekki kütlesi 1 kg olan bir cismin dünyadaki ağırlığı 9.8 N (9.8 Newton). Bu tanımdan hareketle 10 kg kütleli cismin ağırlığının 98 N olması gerektiğini bulabiliriz. o halde ağırlık bulunurken kütle ile yerçekimi alan şiddeti çarpılmalıdır. Bu işlemi sembollerlr ifade edersek;
Kütle: m Ağırlık: G Yerçekimi ivmesi: g ile gösterilirse;
G = m.g formülü elde edilir.
Her gezegenin büyüklüğüne göre değişen bir yerçekimi alan şiddeti (g) olduğundan ağırlık gezegene göre değişir. Ama kütle uzayın her yerinde aynıdır.
Ayrıca bir gezegenin yerçekimi ivmesi gezegendeki farklı konumlara göre değişebilir. Örneğin, Dünya da ktuplarda yerçekimi ivmesi ekvatordakinden büyüktür ve ekvatordan kutuplara gidildikçe yerçekimi ivmesi artar. Bunun sebebi Dünyanın kutuplardan basık olması ve Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesidir.