İlk Önce Admin Panelinden Direk Bilgisayarımıza Alacağımız Yedekle Başlayalım.Admin panelinize
www.adresiniz.com/admincp/index.php adresinden giriş yaptıgınızı farzederek derse başlıyorum.
Sol taraftaki Listemizde En alta iniyoruz Bakım/ Veritabanı Yedekle [Eng: Maintenance/Database Backup] Linkine Tıklıyoruz.
Linke Tıkladığınızda Sağdaki Frame Yenilenecek ve Veritabanı Yedekleme Sayfası Karşınıza Gelecek.3 Seçeneğimiz var.
1- Manuel Olarak İstediğimiz Tabloyu veya Bütün Tabloları Yedek Almak.
2- Bütün Veritabanını FTP de herhangi bir klasöre Yedek Aldırmak.
3- CSV formatında yedek Almak.
1- Manuel Olarak İstediğimiz Tabloyu veya Bütün Tabloları Yedek Almak
İlk Seçeneğimizde En Yukarda "Hepsine Evet" ve "Hepsine Hayır" şeklinde iki seçenek göreceksiniz.Default olarak zaten hepsi Evet olarak seçilmiştir.Direk tablonun altına inip Git [Eng:Go] butonuna tıklarsanız bütün veritabanının yedeği bilgisayarınıza inmeye başlar.Fakat özellikle istediğiniz tablolar varsa "user" "posttext" gibi önemli tablolar olabilir.Diğerlerini Hayır Seçip Sadece Onları Evet Yapıp Yedeğinizi Alabilirsiniz..
2- Bütün Veritabanını FTP de herhangi bir klasöre Yedek Aldırmak
Buradaki ./forumbackup-12-27-2006-7ae26.sql değeri değişik oalcaktır tabiiki.Burda önemli olan klasörün CHMOD ayarını doğru yapmak ve klasör yolunu doğru belirlemektir.Eğer yanlış yaparsanız Vbulletin sizi "Dosya Yazılabilir Değil [Eng:Unable To Write]" şeklinde uyaracaktır.Ben "bckup" dosyasını kullandıgınızı varsayarak "./bckup/forumbackup-12-27-2006-7ae26.sql" olarak dolduruyorum ve Kaydet Butonuna Basıyorum.Yedeğimiz bckup dosyasına kaydedilmiştir.
Peki bunun artısı nedir?
Daha hızlı olarak yedeğinizi alır ve FTP'nizde saklayabilmenizi sağlar.Lütfen yedek aldıgınız klasörünüzü htaccess veya index dosyalarıyla korumaya özen gösterin..
3- CSV formatında yedek Almak
Nedir Bu CSV?
"Veri kaynağı excel tabloları, CSV formatı dediğimiz virgülle ayrılmış değerleri içeren basit text dosyaları, MS Access, MS SQL Server, Oracle, Paradox, DB2 gibi birçok heterojen kaynak olabilir."
Bu kısım pek işe yaramasada .csv formatında yedeklemek isteyenler için yinede anlatalım.Aslında anlatacak da fazla birşey yok.Ayraç Karakteri [Eng:Seperator Character] kısmını ayarlayıp Kaydet Dediğinizde bilgisayarınıza indirmeye başlayacaktır..