Galatasaray Spor Kulübü, Galatasaray Lisesi'nden (Mektebi Sultani) doğmuştur.
Devlet adamı yetiştirmek amacıyla II. Beyazıt tarafından 1482'de kurulan mektep, adını kurulduğu bölgeden alır ve "Galata Sarayı" olarak anılmaya başlar. Okul modern konumuna 1 Eylül 1868'de Sultan Abdülaziz döneminde kavuşur. Okul' un yeniden yapılanmasıyla birlikte, Türkiye'de de gerçek anlamıyla ilk sportif çalışmalar başlamış olur ve okulda Beden Eğitimi dersi jimnastikçi 'Monsieur Curel' tarafından eğitim programına konur. Bu atılımlar gerçekten bir devrim niteliği taşımaktadırlar. Curel, modern aletler eşliğinde çalıştırdığı öğrencileri sportif açıdan geliştirirken, onlar için Kağıthane'de bir idman Bayramı düzenler. Yıl 1870'tir. Bu etkinlikte başarı gösteren sporcular değişik ödül ve madalyalar kazanır ve yarışmaların sonunda öğrencilere "kuzulu pilav" verilir. Bu da, sonraki yıllarda bir başka geleneğin başlangıcını oluşturur.
Curel'den sonra görevi devralan yabancı spor hocaları (M. Moiroux, Signor Martinetti, Stangali gibi), jimnastik ve atletizmin yanı sıra, değişik branşlara da eğilerek (yüzme, kürek, aletli jimnastik), bir ilki daha başlatmış olurlar. Bu çalışmaların ürünü çok geçmeden alınmaya başlanır ve adı Türk Spor Tarihi'ne altın harflerle yazılan Faik Üstünidman'ın yanı sıra, Binbaşı Mazhar Kazancı, Abdurrahman ve Ahmet Robenson kardeşler GSL'nde görev alıp, izcilik, tenis, hokey gibi spor dallarının öğrenciler arasında yaygınlaşmasını sağlarlar. Özellikle Üstünidman'ın ön ayak olmasıyla, öğrenciler futbolla tanışırlar. Ama oynanan futbol, bir kör dövüşünden farklı olmayan ve kural tanımayan bir koşuşturmayı andırmaktadır. Ama futbol GSL' nin Tören Kapısı'ndan adımını atmış ve tam bir salgına dönüşmüştür.
Galatasaray Spor Kulübü'nün kurucusu Ali Sami Yen, "Ellinci Yıl" kitabında kuruluş öyküsünü şöyle anlatır: "1 Teşrin 1905'te mektebin beşinci sınıfında edebiyat muallimimiz merhum Mehmet Ata beyin dersi esnasında birkaç arkadaş baş başa vererek Galatasaray'da bir futbol kulübü kurmaya karar verdik. İlk müteşebbisler oyuna ve mücadeleye meyyal arkadaşlardan Asım Tevfik Sonumut, Reşat Şirvani, Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver, Kamil...gibi gençlerdi. Mektepde tahsilde bulunan Bulgar ve Sırp talebesinden çevik ve kuvvetli olanlar da bize iltihak etmişlerdi. Asım'ı muhasebeciliğe, Cevdet'i ikinci reisliğe seçmiş, kendim de Reis olmuştum. Asım her hafta arkadaşlardan birer kuruş toplamakda mahir olduğu için kendisini muhasebeci yapmıştık. Ben Reisliği topu yağlayıp şişirmekle almıştım. Topumuza evladım gibi bakardım. Zaten varımız yoğumuz da toptu. Mektebe gelirken, domuz sokağından geçer, domuz yağı alırdım. Topu onunla yağlar, şişirirdim; yamasını yeni pabucumdan kesmiştim. Bunu gören arkadaşlar, bana hepimizden fazla paye vermişlerdi. Yani o zaman Reisliğe ve diğer vazifelere payeyi, en çok çalışan kazanırdı. Cevdet de ikinci Reisliği formaları yıkadığı için almıştı."
Kulübün adının Gloria (Zafer) ya da Audace (Cesaret) konulması yolunda görüşler ortaya atılmışsa da, sonuçta Galatasaray olmasında anlaşmaya varılmıştır. Araştırmacı Cem Atabeyoğlu, Galatasaray adının, bu takımın yaptığı ilk maçta Rum ekibini 2-0 yenerken, seyircilerin onlardan "Galata Sarayı efendileri"diye söz etmelerinden doğduğunu yazar. Bunun üzerine kurucular da ismi benimserler ve "Adımız Galata Sarayı olsun" derler.
a) Kurucu Listeler
1905'ten 1919'a kadar Galatasaray Spor Kulübü'ne Başkanlık yapan, mektebin 889 numaralı öğrencisi Ali Sami Yen, inci gibi elyazısıyla tuttuğu Galatasaray Terbiye-i Bedeniye Kulübü ıhsaiyet Defteri'nin (Sayım-İstatistik Defteri) 181 ve 182. sayfalarında kurucu 13 üyeyi şöyle sıralar: 1-Ali Sami Yen; 2-Asım Sonumut; 3-Emin Bülend Serdaroğlu; 4-Celal İbrahim; 5-B. Nikolof; 6-Milo Bakiş; 7-Pol Bakiş; 8-Bekir Sıtkı Bircan; 9-Tahsin Nahit; 10-Reşat Şirvanizade; 11-Hüseyin Hüsnü; 12-Refik Cevdet Kalpakçıoğlu; 13-Abidin Daver.
1905'te Osmanlı İmparatorluğu'nda bir dernekler yasası bulunmadığından, Galatasaray Spor Kulübü yasal olarak tescil edilme olanağını bulamamıştır. 1912 yılında Cemiyetler Kanunu çıkarıldıktan sonra, kulüp yasal bir kimlik kazandı. Yetkili makamlara kulüplerin tüzükleriyle birlikte, kurucu üyelerin ad ve adreslerinin de bildirilmesi zorunlu tutulduğundan, istifa eden ya da eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine dönen üyeler ilk listeden çıkarılmış ve 1 Eylül 1913'te kurucu liste yeniden düzenlenmiştir. Kurucu üyelerin yeni sıralaması şöyle gerçekleşmiştir: 1-Ali Sami Yen; 2-Asım Sonumut; 3-Emin Bülend Serdaroğlu; 4-Celal İbrahim; 5-Bekir Sıtkı Bircan; 6-Reşat Şirvanizade; 7-Refik Cevdet Kalpakçıoğlu; 8-Abidin Daver.
b) Renkler
Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk renkleri kırmızı-beyaz'dır. Bayrağımızın renklerinden esinlenerek seçilen bu renkler, dönemin baskıcı ve paranoyak yönetimi tarafından kuşkuyla karşılanmış ve futbolcular sıkı bir takibe alınmışlardır. Bu nedenle, sarı-siyah renkler gündeme gelmiş ama bunlar da kalıcı olmamış ve Galatasaray bugünkü renklerine kavuşmuştur. Bu renklerin öyküsünü Ali Sami Yen'den dinleyelim:
"Birçok yerleri dolaştıktan sonra, nihayet Bahçekapı'daki Şişman Yanko'nun dükkanına gidilerek orada zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. Tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı-Kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu." Buna karşılık kuruculardan Bekir Sıtkı, söz konusu renklerin Gül Baba'nın II.Beyazıt'a verdiği sarı ve kırmızı güllerden esinlendiğini ileri sürer.
ÖZEL DOSYALAR
Bursaspor
Trabzonspor
Galatasaray
Beşiktaş
Fenerbahçe
Kayserispor
Sivasspor
Denizlispor
Konyaspor
Gaziantepspor
Süper Lig Panoroma 07-08
Lig Fikstürü 2007-2008
Milli Takım
EURO 2008
Şampiyonlar Ligi 2007
Canlı Yayınlar
Spor Skor
Avrupa Basketbol Şampiyonası 2007
Formula 1
Fortis Türkiye Kupası
Beko Basketbol Ligi
2006 Dünya Kupası
2006 Dünya Kupası Elemeleri
Dünya Basketbol Şampiyonası
Futbol Oyun Kuralları
Lig Tarihi
Ay Yıldızlı Formanın Tarihi
İtalya Ligi
Almanya Ligi
İngiltere Ligi
İspanya Ligi
Fransa Ligi
Türkiye Ligi
NBA 2006
UEFA 2006
Sporcu Siteleri
İmparator Terim
Olimpiyatlar
Atina 2004
Dünya Basketbol Şampiyonası
Avrupa 2000
Suprolig
Kim derdi ki bir Türk takımı bir gün Avrupa'nın zirvesine çıkacak. Kim inanırdıki bir Türk takımı bir gün "Avrupa'nın Kralı" olacak. 26 Ekim 1999'da Galatasaray, Almanya'nın Hertha Berlin takımına 4-1 yenilip Şampiyonlar Ligi'ne havlu attığında tüm basın Fatih Terim ve sarı kırmızılı futbolcuları yerden yere vuruyordu. Ama onlar takım olduklarını biliyorlardı. Ama onlar başarılı olacaklarına inanıyorlardı. Nitekim tam bir hafta sonra Galatasaraylı futbolcular adeta küllerinden doğuyor ve İstanbul'da ünlü Milan'ı son dakika golü ile 3-2 yeniyor ve UEFA Kupası'nın ilk sinyallerini veriyordu.
Fatih Terim futbolcularına "Milan'ı yendiniz, herkesi yenebilirsiniz" diyordu. Nitekim Avrupa'nın kariyerli takımları bir bir dize geliyor, galibiyetler karşısında Galatasaraylılar bile şaşkınlıklarını gizleyemiyor, her tur geçildikçe "Bu son" yorumları yapılıyor, rüyadan ne zaman uyanılacağı konuşuluyordu. Ancak bu bir rüya değil bir takım oyunu idi. Fatih Terim ve askerleri Türk futboluna çağ atlatacak kapıyı aralıyor. Galatasaray'ı maç maç zirveye taşıyorlardı.
Önce İtalyan Bologna, sonra Alman Dortmund diz çöktü. Bu yetmezdi Avrupa futbolunun matadoru İspanya'yı geçmeden efsane yazılmazdı. Real Mallorca'da sarı kırmızılılar karşısında fazla direnemedi. Sıra gelmişti futbolun patronlarına. İngiliz Leeds United altın çağını yaşarken Galatasaray'a elenmekten kurtulamadı. Ama İngilizler için umut bitmemişti. Arsenal, Galatasarayı yener Leeds'in intikamını alırdı. Ama bu yıl Galatasaray'ı devirmek mümkün değildi. 17 Mayıs 2000'de Kopenhag'ın Parken Stadı'nda son dakikalarını 10 kişi oynamasına rağmen sarı kırmızılılar, Arsenal'i penaltılarla 4-1 yenip UEFA şampiyonu oldu.
Her yıl olduğu gibi 2000 yılında da Avrupa'dan iki şampiyon çıktı. Şampiyonlar Ligi Şampiyonu ünlü Real Madrid ile UEFA şampiyonu Galatasaray. Ama bir tek şampiyon olmalıydı ve herkes bunun Madrid olacağını düşünüyordu. Monoca'da oynanan maçta Galatasaray uzatmalarda attığı golle Real Madrid'i 2-1 yenerek "en ünlü benim", "Avrupa'nın Kralı benim" diyordu.
Galatasaray 1999-2000 sezonunda 8 maçta hiç yenilmeden UEFA Kupası'nda şampiyon oldu. Ünlü kadro sahada gol olup yağarken, tribünler de "GERÇEKLERİ TARİH YAZAR TARİHİ DE GALATASARAY" diye inliyordu.
Yıl Yıl UEFA Kupası
17 Mayıs 2000... Tarihe Türk damgası olarak geçti. Tüm Türkiye yıllar boyu “aslan cimbom”un efsane kadrosunu gururla anacak. Galatasaray, Avrupa’da, UEFA Kupası’nı hiç yenilgi almadan kazanan ilk ve tek takım ünvanını elinde bulunduruyor. 1999-2000 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nden elendikten sonra devam ettiği UEFA mücadelesinde finale kadar yükselen ve finalde Arsenal’ı geçen sarı-kırmızılı ekip, kupayı almasının yanında yenilgisiz şampiyon olan tek takım olmayı da başardı. UEFA Kupası’nı kazanan tek Türk takımı olan Galatasaray, aynı yıl Süper Kupa, Türkiye Ligi ve Türkiye Kupası’nı da müzesine götürdü.
Galatasaray’ın UEFA Kupası tarihi
1975-76
(1.tur)
Rapid Wien - Galatasaray: 1-0
Galatasaray - Rapid Wien: 3-1
(2.tur)
Galatasaray - T. Moskova: 2-4
T. Moskova - Galatasaray: 3-0
1978-79 (1.tur)
Galatasaray - West B. Albion:1-3
West B. Albion - Galatasaray: 3-1
1979-80
(1.tur)
Galatasaray - Kızılyıldız: 0-0
Kızılyıldız - Galatasaray: 3-1
1986-87
(1.tur)
Craiova - Galatasaray: 2-0
Galatasaray - Craiova: 2-1
1989-90
(1.tur)
Galatasaray - Kızılyıldız: 1-1
Kızılyıldız - Galatasaray: 2-0
1992-93
(1.tur)
Katowice - Galatasaray: 0-0
Galatasaray - Katowice: 2-1
(2.tur)
E. Frankfurt - Galatasaray: 0-0
Galatasaray - E. Frankfurt: 1-0
(3.tur)
Roma - Galatasaray: 3-1
Galatasaray Roma: 3-2
1996-97
(1.tur)
Constructorul - Galatasaray: 0-1
Galatasaray - Constructorul: 4-0
(2.tur)
Galatasaray - PSG: 4-2
PSG - Galatasaray: 4-0
1999-2000
Şampiyonlar Ligi H grubunda 7 puanla grup üçüncüsü olan Galatasaray, UEFA Kupası'na katılmaya hak kazandı.
(3. tur)
Bologna - Galatasaray: 2-2
Galatasaray - Bologna: 2-1
(4. tur)
B. Dortmund - Galatasaray: 0-2
Galatasaray B. Dortmund: 0-0
(Çeyrek final)
Real Mallorca - Galatasaray: 1-4
Galatasaray Real Mallorca: 2-1
(Yarı final)
Galatasaray - L. United: 2-0
Leeds United - Galatasaray:2-2
Final 17 Mayıs 2000